Familiale lui-lekker-dag

Standaard

Over appels, appels en bijslapen

Vandaag waren we allemaal een beetje moe.  Een paar onderbroken nachten, weegt blijkbaar op ons allemaal.  Daar moet je dan van profiteren om de zoon zinvol, maar rustig bezig te houden.  Een hele namiddag rustig thuis zitten niksen, is niets voor mij.  Dus als we dan toch niet het huis uitgaan, dan moet er iets nuttigs gebeuren.

Eerst allemaal een goede middagdut om het grootste slaaptekort in te halen.  Na de middagdut kwam Maxim nog even bij mij liggen: “Mama, ik ga al naar beneden, want ik heb wel héééél lang geslapen.” Maar gelukkig had hij toch nog zin in een korte knuffel.  En daarna…aan de slag!

IMG_1079  Nog even knuffelen in het grote bed…

Een paar weken geleden kocht mijn man 5 kg appelen.  Die krijgen we wel op, zei hij.  Jaja!  Aangezien dochter-, zoon- en manlief geen fan zijn van ‘rauwe’ appelen, was het vooral ik die ze mocht opeten.  Maar 5 kg op mijn eentje.  Dat lukt niet.  Dus op de planning stond vandaag: Appel-crumble-taart en appelmoes.  Dat staat dan weer gelijk aan een uurtje appels schillen, terwijl de kindjes genieten van een fruitig vieruurtje.

Voor Maxim zijn verjaardagfeestje had ik preventief kruimeldeeg gekocht, voor als het mega-chocolade-experiment zou mislukken.  Met het kruimeldeeg, wat appelen en een lekkere crumble, krijg je een heerlijke appeltaart!  Vorige week de eerste versie, deze week een nieuwe, verbeterde versie.  Maxim vindt het heerlijk om te helpen bij het bakken.  En ongelooflijk, maar waar: hij kende het recept nog en wist me te zeggen dat we suiker nodig hadden.

Het receptje voor de appel-crumble-taart vond ik op VTM-koken.  De eerste versie deed ik met soja-boter, maar ik moet Piet gelijk geven, met echte boter is het beter.  Ik had zelf heel kleine jonagold-appels.  Dan is 3 niet genoeg en krijgt de crumble de bovenhand, dus ging ik de tweede keer voor 5 appeltjes, voor een extra laagje.  En aangezien ik kruimeldeeg gebruikte, deed ik het wel in een taartvorm.  Nadien nog heel even onder de grill, voor een mooi bruin laagje.  En dat was lekker!

 

Maar zelfs na 2 taarten, waren de appelen nog lang niet op.  Dan maar appelmoes maken.  Ik kwam op een website terecht met eenvoudige, maar goede info over appelmoes maken en appelmoes bewaren.
Bij gebrek aan inmaakpotten, mocht ik mezelf een late moederdag opeisen.  Dus heb ik de echtgenoot opgestuurd naar Dille & Kamille.

IMG_1076 Inmaakpotten en etiketten van Dille & Kamille.

Een heerlijk gevoel is het, om weer eens iets nieuws uit te proberen.  En morgen ochtend hebben we heerlijke appelmoes bij het ontbijt.  Dat gaan de kindjes heerlijk vinden!
En het oude moe’ke in mij heeft nu goesting om tot bij de echte oudjes te rijden en wat rabarber in te slaan, want rabarbermoes is hemels!!

Het resultaat van een middag lekkers maken:
De potten die nog staan af te koelen en een stukje taart om in alle rust van te genieten.

Recept voor appelcrumble-taart:  http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/appeltaart-met-crumble
Recept voor appelmoes: http://appelmoesmaken.net/
Website & webshop van Dille & Kamille: http://www.dille-kamille.nl/nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s